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OFFICIAL OPINION No. 23-03

Re: Official Opinion Concerning Voting in Road District Elections

Dear State’s Attorney Kelley,

In your capacity as the State’s Attorney for Custer County you have requested
an official opinion from the Attorney General’s Office on the following
questions:

QUESTIONS:

1.) If a landowner owns more than one lot, tract, or parcel of land within a
road district, is that landowner entitled to only one vote in road district
elections?

2.) Is absentee voting allowed in road district elections?

ANSWERS:
1.) An owner of land within a road district is entitled to only one vote in road

district elections regardless of the number of parcels of land owned
within the district.



2.) Absentee voting is available in road district formation elections, initial
board of trustee elections in road districts with more than one thousand
eligible voters, and in road district referendum elections. Absentee voting
is not available in initial board of trustee elections in road districts with
less than one thousand eligible voters, and in annual trustee elections in
road districts of any size.

FACTS:

In your role as Custer County State’s Attorney, you are asked to provide
guidance to road districts concerning their statutory requirements and the
operations and procedures derived therefrom. Questions have arisen
concerning the interpretation of SDCL § 31-12A-1.2 and whether a landowner
who owns multiple lots, or parcels of land, within a road district is entitled to
only one vote at road district elections. Questions have also been asked
concerning the ability to vote absentee in road district elections.

IN RE QUESTION 1:

State law authorizes the formation of county road districts, in any area outside
the boundary of a municipality, for the purposes of constructing and
maintaining roads within the district. SDCL § 31-12A-1. A proposed road
district must be approved by a majority vote of the eligible voters within the
district. SDCL 8§ 31-12A-6 & -10. Each road district is managed by a board of
trustees. SDCL 8§88 31-12A-1.1, 31-12A-21 & -22. A road district with more
than three landowners is required to hold an annual election to select the
members of its board of trustees. SDCL §§ 31-12A-1.1, 31-12A-15.

Some landowners own more than one lot, or parcel of land, within a road
district. You have asked whether those landowners are limited to only one vote
in road district elections?

The eligible voters of a road district are defined in SDCL § 31-12A-1.2. The
statute reads in part:

As used in this chapter, the term, eligible voter, has the meaning
specified in this section. Only persons or public corporations that
are landowners of land located within the proposed or existing road
district are eligible to vote in the formation election or any
subsequent election of a road district, except as provided in this
chapter. An eligible voter may reside within or outside the district.
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Any firm, partnership, limited liability company, association,
estate, or corporation that holds title to land located within the
proposed or existing road district is entitled to one vote and may
designate an officer or agent to vote on its behalf by presenting a
written instrument to that effect to the election officials. The vote of
any eligible voter who is a minor or a protected person as defined
by 8§ 29A-5-102, may be cast by the parent, conservator, or legal
representative of the minor or protected person. However, if more
than one person holds an interest in a lot, tract, or parcel of land,
no more than one vote may be cast in any election with respect to
any one lot, tract, or parcel of land, as the owners may among
themselves determine.

SDCL § 31-12A-1.2. Landowner is also defined as “any owner of land other
than a governmental entity, as evidenced by records in the offices of the
register of deeds and the clerk of courts in the county containing a proposed or
existing road district.” Id.

When interpreting a statute to determine its meaning, “the language expressed
in the statute is the paramount consideration.” Olson v. Butte County Comm’n,
2019 S.D. 13, 1 5, 925 N.W.2d 463, 464 (quoting Goetz v. State, 2001 S.D.

138, 9 15, 636 N.W.2d 675, 681). “When the language in a statute is clear,
certain and unambiguous, there is no reason for construction. . . . When we
must, however, resort to statutory construction, the intent of the legislature is
derived from the plain, ordinary and popular meaning of the statutory
language.” In re Wintersteen Revocable Trust Agreement, 2018 S.D. 12, § 12,
907 N.W.2d 785, 789 (citations omitted).

The plain language of SDCL § 31-12A-1.2 clearly defines the eligible voters of a
road district to be those who own land within the district (except government
entities). In crafting this definition, the Legislature chose to use the more
general term “land” rather than define voter eligibility in relation to ownership
of specific parcels of land. SDCL § 31-12A-1.2. The statute contains no
language tying the number of votes a voter may cast in a road district election
to the specific number of parcels the voter owns within the district. If the
Legislature intended that an owner of multiple parcels of land in a road district
was to receive multiple votes in district elections, it could have defined eligible
voters in that way. I must “assume that statutes mean what they say and that
legislators have said what they meant.” Reck v. S.D. Bd. of Pardons & Paroles,
2019 S.D. 42, § 14, 932 N.W.2d 135, 140 (cleaned up).



I conclude, based upon the language used in SDCL § 31-12A-1.2, that the
Legislature intended to give one vote in road district elections to each
landowner that owns land in the district regardless of the number of parcels or
lots owned by that landowner within the district.

The above conclusion is supported by the remaining language found in SDCL §
31-12A-1.2. The statute’s language limits any corporation or partnership that
owns a parcel of land within a road district to one vote in district elections.
SDCL § 31-12A-1.2. Similarly, the statute limits multiple individuals who
collectively own a parcel of land to one vote in district elections. Id. These
provisions evince legislative intent that only one vote is to be cast in a road
district election by an eligible voter of the district.

Attorney General Tellinghuisen previously reached the same conclusion when
reviewing SDCL § 31-12A-6. AGO 83-17. The Legislature has, in the interim,
amended SDCL Ch. 31-12A, and consequently some of the conclusions reached
in the prior opinion may no longer be valid. I believe, however, that Attorney
General Tellinghuisen’s conclusion as to this issue remains accurate.

It is my opinion that an owner of land within a road district is entitled to only
one vote in road district elections regardless of the number of lots or parcels of
land owned within the district.

IN RE QUESTION 2:

You have also asked whether absentee voting is available in road district
elections?

A road district’s formation election is to be carried out according to the
provisions of SDCL §§ 6-16-4 to 6-16-6. SDCL § 31-12A-6. These statutes
establish the general requirements for the formation elections and initial
trustee elections held in special local government districts. SDCL Ch. 6-16.

As noted above, the language of a statute is the paramount consideration when
interpreting the statute. Olson, 2019 S.D. 13, 5 (quoting Goetz, 2001 S.D.
138, § 15). When the language used in a statute is unambiguous there is no
need for further construction. Wintersteen Revocable Trust, 2018 S.D. 12, ] 12
(citations omitted). The intent of a statute “must be determined from the
statute as a whole, as well as enactments relating to the same subject.” In re
Taliaferro, 2014 S.D. 82, § 6, 856 N.W.2d 805, 807 (citations omitted).



In the formation election of a road district with less than one thousand eligible
voters, “[a]bsentee voting is allowed pursuant to chapter 12-19 for the election
on the question of formation of the special district or any other question to be
voted on by the eligible voters of the district.” SDCL § 6-16-6. In those road
districts with more than one thousand eligible voters, State law similarly
requires the formation election to “be conducted pursuant to Title 12.” SDCL §
6-16-5.1. SDCL § 12-1-2 provides that “[t]he provisions of [Title 12] apply to
township, municipal, school, and other subdivision elections unless otherwise
provided by statutes specifically governing their elections or this title.”
Absentee voting is required by SDCL § 12-19-1.2 to begin “neither earlier nor
later than forty-six days prior to the election[.]” The plain language of these
statutes leads me to conclude that forty-six days of absentee voting is to be
provided to voters in road district formation elections.

In those road districts with less than one thousand eligible voters, SDCL § 6-
16-5 states that “[i]f a majority ... of the votes cast on the question of formation
is in favor, an election shall be conducted by those present at the same meeting
to elect the initial board of ... trustees.” (emphasis added). SDCL § 31-12A-17
also requires that “[i]f the initial trustees are elected at the meeting at which
the incorporation election is held as provided in § 6-16-5, the trustees shall be
nominated by the eligible voters in attendance at the meeting.” (emphasis
added). The language used in these two statutes evinces legislative intent that
nominations for the initial board of trustees in road districts with less than one
thousand eligible voters occur at the meeting where the formation election is
held.

SDCL § 6-16-6, referenced above, indicates that in a road district with less
than one thousand eligible voters absentee voting is to be available for the
formation election and “any other question to be voted on by the eligible
voters|[.]” However, I interpret “any other question to be voted on” to mean
something other than voting on the initial board of trustees. The language of
both SDCL § 6-16-5 and SDCL § 31-12A-17 is clear and unambiguous and
must be given full effect. I cannot construe the “any other question” language
of SDCL § 6-16-6 to authorize absentee voting for the initial board of trustees
in road districts with less than one thousand voters. To do so would be to
render the operative language of SDCL 8§ 6-16-5 and 31-12A-17 to be
surplusage. Ibrahim v. Dep’t of Pub. Safety, 2021 S.D. 17, 4 13, 956 N.W.2d
799, 803 (presumption that the Legislature does not insert surplusage into its
enactments and statutes must not be construed to render parts surplusage).
To interpret SDCL § 6-16-6 as authorizing absentee voting for the initial board
of trustees also works an illogical or unreasonable result. As SDCL 8§ 6-16-5
and 31-12A-17 establish, the candidates for the initial board of trustees are not



nominated until the meeting held to vote on the question of formation of the
district. It would be impossible to absentee vote for candidates that have not
yet been nominated. Interpreting SDCL §§ 6-16-5, 6-16-6, and 31-12A-17
together to provide for absentee voting renders an illogical or unreasonable
result. Ibrahim, 2021 S.D. 17, 4 13 (statutes are construed so as not to arrive
at an illogical conclusion); Argus Leader Media v. Hogstad, 2017 S.D. 57, § 9,
902 N.W.2d 778, 782 (presumption that the Legislature did not intend an
absurd or unreasonable result).

Based on the above analysis, it is my opinion that SDCL 8§ 6-16-5 and 31-12A-
17 prevent absentee voting for the initial trustees elected in road districts with
less than one thousand eligible voters.

Elections for the initial trustees in road districts with more than one thousand
eligible voters are controlled by SDCL §§ 31-12A-17 and 6-16-5.2. SDCL § 31-
12A-17 states that any trustee to be initially elected at a meeting other than
the formation meeting is to be nominated as directed in SDCL § 6-16-5.2.
There it is established that initial trustee elections are conducted “pursuant to
Title 12[.]” SDCL § 6-16-5.2. As described above, absentee voting under SDCL
Ch. 12-19 is forty-six days long. SDCL § 12-19-1.2. SDCL § 6-16-5.2,
however, requires nominating petitions to be filed thirty days before the
election, and absentee ballots to be made available twenty days before the
election. Facially, SDCL § 6-16-5.2 and SDCL § 12-19-1.2 appear to conflict.

SDCL § 12-1-2 generally provides that the election provisions of SDCL Title 12
apply to road district elections unless otherwise provided by statutes specific to
such districts. Through the promulgation of SDCL § 12-1-2 the Legislature
clearly expressed its intent to yield the general provisions of SDCL Title 12,
including SDCL § 12-19-1.2, to those statutes specifically governing local
elections. According to SDCL § 12-1-2, the requirements of SDCL § 6-16-5.2
(being specific to special district elections) control the length of absentee voting
in these road districts. The remainder of SDCL Title 12, unless otherwise
specified in State law, would govern the manner of conducting absentee voting
and the manner of conducting the trustee elections in road districts with more
than one thousand eligible voters. This interpretation of the statutes
harmonizes the language used to avoid construing the statutes in a manner
that would render any part of the statutes to be surplusage. Ibrahim, 2021
S.D. 17, § 13. This construction of the statutes also complies with the well-
recognized rule that “statutes of specific application take precedence over
statutes of general application.” Jans v. Dep’t of Pub. Safety, 2021 S.D. 51,
18, 964 N.W.2d 749, 755 (cleaned up).



I conclude that absentee ballots must be made available twenty days before the
initial election of trustees in road districts with more than one thousand
eligible voters.

The annual election of road district trustees in any size district is to “be
conducted according to chapter 8-3.” SDCL § 31-12A-15. SDCL Ch. 8-3
governs the meetings and elections of townships. SDCL § 8-3-17.1 states that
“if nominating petitions are required pursuant to § 8-3-1.1 then any voter ...
may vote by absentee ballot as prescribed in chapter 12-19.” The statute is
specific in that it requires absentee voting only “if nominating petitions are
required pursuant to § 8-3-1.1.” SDCL § 8-3-17.1. Individuals seeking to be
elected road district trustees at an annual election must file a certificate of
nomination according to SDCL § 31-12A-17. Road district candidates do not
file nominating petitions pursuant to SDCL § 8-3-1.1. Because of this, it is my
opinion that the absentee voting provision found in SDCL § 8-3-17.1 is not
applicable to annual road district trustee elections.

While SDCL § 12-1-2 generally provides that the election provisions of SDCL
Title 12 apply, the Legislature has otherwise directed that road district annual
elections proceed under the specific requirements of SDCL Ch. 8-3. Other than
SDCL § 8-3-17.1, no provision in SDCL Ch. 8-3 directs that elections governed
by that chapter must comply with the election provisions of either SDCL Title
12 or SDCL Ch. 12-19. The specific provisions of SDCL § 8-3-17.1 control
absentee voting in road district trustee annual elections.

Because candidates for annual election to road district trustee do not file
petitions pursuant to SDCL § 8-3-1.1, I conclude absentee voting is not
available in those elections.

Finally, the ability to vote absentee in road district referendum elections must
be reviewed. “Five percent of the eligible voters of the district may petition the
board of trustees for referendum of any special assessment or bond issue. ...
The referendum shall be governed, to the extent applicable, by chapter 9-20.”
SDCL § 31-12A-23. SDCL Ch. 9-20 is the section of State law governing
municipal initiatives and referendums. SDCL § 9-20-14 provides that elections
carried out under that chapter “shall be governed by the provisions of chapter
9-13 except as to the form of the ballots otherwise specifically provided.” SDCL
Ch. 9-13 governs municipal elections, and there SDCL § 9-13-21 provides that
“ballots ... shall be available for absentee voting no later than fifteen days prior

to election day. ... Absentee voting shall be conducted pursuant to chapter 12-
19.”



Similar to my analysis concerning the initial trustee elections in road districts
with more than one thousand voters, SDCL § 12-1-2 allows the more specific
provisions of SDCL § 9-13-21 to control absentee voting in road district
referendum elections. See also Jans, 2021 S.D. 51, § 18. It is my opinion that
fifteen days of absentee voting is to be provided to eligible voters in road district
referendum elections.

CONCLUSION

I conclude that an owner of land within a road district is entitled to only one
vote in road district elections regardless of the number of parcels of land owned
within the district. I also conclude that absentee voting is not available in
every type of road district election. Absentee voting is available in road district
formation elections, initial board of trustee elections in road districts with more
than one thousand eligible voters, and in road district referendum elections.
Absentee voting is not available in initial board of trustee elections in road
districts with less than one thousand eligible voters, and in annual trustee
elections in road districts of any size.

Sincerely,

. Jackley
ATTORNEY GENERAL
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